Радионица програмирањa за жене одржаће се 2. и 3. децембра у Фабрици, пријаве су отворене од 9. до 19. новембра

Радионица програмирањa за жене одржаће се 2. и 3. децембра у Фабрици (Булевар Деспота Стефана 115), а пријаве за учешће на радионицу биће отворене од 9. до 19. новембра.

Spacevent у сарадњи са Центром за промоцију науке и пројектом Хипатија организује радионицу програмирања намењену женама свих година, без обзира на претходно искуство у овој области.

Циљ пројекта је савладавање основа веб програмирања коришћењем програмског језика Ruby. Полазницама ће бити пружена подршка у учењу и алати који ће им користити да остваре своје идеје и уђу у свет веб програмирања.

Инспирација Rails Girls заједнице да покрене оваку иницијативу била је неједнака заступљеност полова у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у Србији.

Да је ситуација таква потврђују и статистички подаци према којима су девојке у последњих 10 година чиниле свега 5-35% студената на програмерским смеровима на Електротехничком факултету док жене чине тек 8-20% запослених у ИКТ сектору.

Како су и данас информационо-комуникационе технологије најснажнији покретачи eкономског развоја, посебно за друштва у транзицији, потребно је успоставити демократски, родно неутралан развој у овој области.

Истражите више о RGB радионици

подели