На четвртој Европској конференцији научних новинара у Копенхагену, у среду 28. јуна ЦПН организује дискусију на тему “Is feature taking over the news?”

Четврта Европска конференција научних новинара Bringing Science Forward одржава се ове године од 26. до 30. јуна у Копенхагену. Центар за промоцију науке на овогодишњој конференцији учествује као организатор панел дискусије “Is feature taking over the news?”.

Повод за дискусију је одређени парадокс који је примећен у научном новинарству у региону југоисточне Европе. Упркос огромним количинама информација које су на располагању читаоцима и хиперпродукцији научних ветси, чини се да тематски чланци и дуже форме добијају све више пажње.

Панелисти са богатим искуством, како у локалним, тако и у светским медијима попут часописа New Scientist, дискутоваће о томе да ли је ово само регионална перспектива или ова тенденција преузима глобално тржиште. Да ли је ово можда одговор на проблем садржаја који PR службе нуде научним новинарима? Да ли бомбастични наслови и „брзи“ садржаји, које вести морају да понуде како би опстале у глобалној арени, умањују кредибилтет научних истраживања?

Ако је то заиста случај, можемо ли поново изградити поверење у научне садржаје свеобухватнијим, детаљним чланцима? На који начин би овакви саджаји могли утицати на одрживост новинарства на тржишту?

Европска конференција научних новинара

Копенхаген, Данска

Среда, 28. јун

Is feature taking over the news?

Панелисти:

  • Мићо Таталовић, уредник вести у часопису New Scientist, Велика Британија
  • Волфганг Геде, научни новинар, Немачка/Колумбија
  • Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи, ЦПН, Србија

Модератор:

  • Ивана Хорват, извршна уредница портала Елементаријум, ЦПН, Србија
подели