(ВИДЕО) Прва овогодишња ЦПН трибина, одржана 19. јануара, ухватила се у коштац са демографским изазовима Србије, али и са самом природом умирања

Видео: Бојан Живојиновић (Тајмлајн продукција)

На првој ЦПН трибини у 2017. години, у четвртак, 19. јануара, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-a, а под насловом „Зашто умиремо: демографија, биологија, медицина“, угледни гости из науке говорили су о великој мистерији живог света – и једном од највећих друштвених изазова у Републици Србији.

На трибини говорили су др Валентина Арсић Арсенијевић, редовни професор Медицинског факултета у Београду, специјалиста микробиолог и од истраживача запослених у Србији аутор најцитиранијег научног рада у 2015. години; др Миодраг Гужвић, молекуларни биолог са Универзитета у Регенсбургу који се бави механизмима ширења рака, аутор запаженог истраживања о новом начину оплодње који је изазвао контроверзе у светским и домаћим медијима; и др Владимир Јовановић, научни сарадник у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у Одељењу за генетичка истраживања. Разговор је водио Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи.

У Србији између два пописа нестане град величине Новог Сада. Такође, за разлику од већег дела света, 2015. године је у Србији по први пут у последњих двадесет година забележен пад очекиване дужине животног века, са 78,3 на 77,9 година, како наводе комбиновани подаци из статистичких завода УН, Србије, Еуростата и САД.

У међувремену, светска популација расте и достићи ће бројку од 10 милијарди до краја века, а уместо инфективних болести, глади или насиља, главни узроци смрти постају хронична обољења, рак и друге тзв. болести у вези са старењем. Савремена медицина постаје све успешнија у продужењу живота и одлагању смрти, мада наставља да расправља о томе шта је заправо смрт и када она тачно наступа.

Како год је дефинисали и кад год да наступа, смрт је неизбежна чињеница свих живих ствари. Археологија је показала да нас је смрт плашила, чудила и инспирисала од најстаријих давнина. Од религија до бајки, учили смо да смрт треба прихватити, а жељу за бесмртношћу одбацити као зло, као производ нашег страха и таштине.

С тиме у виду, у ери великог научног напретка, питамо: где су границе медицине? Да ли је смрт неизбежна? И зашто умиремо?

ЦПН трибина

ЗАШТО УМИРЕМО?

Четвртак, 19. јануар, 19 часова

Велика сала СКЦ-a / Улаз слободан

Учесници:

  • др Валентина Арсић Арсенијевић, специјалиста микробиолог и редовни професор, Медицински факултету 
  • др Миодраг Гужвић, молекуларни биолог, Универзитет у Регенсбургу
  • др Владимир Јовановић, научни сарадник у Одељењу за генетичка истраживања, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи, ЦПН

*На слици горе приказан је мотив из илустрациjе Сање Бошковић из седмог броjа часописа Елементи, који представља однос пораста и пада становништва по насељима, према подацима из Пописног атласа 2011, Републички завод за статистику

подели