На Београдском сајму се од 15. до 18. децембра одржава десети Фестивал науке

Јубиларни десети Фестивал науке под слоганом ”Чиста десетка” са обиљем научнопопуларног садржаја одржава се од 15. до 18. децембра на Београдском сајму и окупља учеснике из 62 научне и образовне институције из Србије као и шест трупа из иностранства.

Прва два дана Фестивала науке намењена су првенствено школским посетама, док су субота и недеља породични дани.

Поред већ традиционалних интерактивних поставки у Хали 3, програм се ове године шири и на Халу 11 која је резервисана за научне шоу програме. На научно-фантастичној бини представиће своје програме гости из Естоније, Француске, Шведске и Словеније, као и ученици Прве крагујевачке гимназије који ће перформансом објаснити како се развијала хемија кроз време.

Посетиоци научних шоу програма моћи ће да гледају ватру на сцени, науче како да направе ракету, буду део звучног перформанса, али и да уживају на великом физичко-ласерском шоу који је припремио тим са Универзитета Лунд у Шведској.

У Хали 3 посетиоце очекују интерактивне поставке под називом ”Наука без престанка”. Шта је храна будућности, која су најопаснија места за живот, како се доказује присуство биолошких трагова на месту злочина, само су нека од питања на која ће посетиоци заједно са демонстраторима тражити одговор.

Мала зона, намењена најмлађим посетиоцима, и Зона експертинејџера, за коју су програм припремили ученици из више градова Србије, такође се налазе у Хали 3, док у Хали 3а посетиоце очекује ”ЕПС Теслина зона” у којој ће упознати неке од највећих изума великог научника од чијег је рођења прошло 160 година.

Центар за промоцију науке ће на десетом Фестивалу науке представити део изложбе ”Интелигеницја биљака”. Помоћу интерактивних експоната, посетиоци ће моћи да упознају савремена и неуобичајена сазнања о аналогији између чула човека и чула биљака и колико биљке могу да буду интелигентне. 

 

 

подели