У четвртак 8. децембра у Свечаној сали САНУ биће одржано предавање др Луиса Фариња Бустoа из Европског истраживачког савета, ERC

У четвртак 8. децембра 2016. године у 10 часова у Свечаној сали Српске академијe науке и уметности биће одржано предавање др Луиса Фариња Бустoа, једног од координатора истраживачких програма у оквиру Европског истраживачког савета, ERC.

Тема предавања је European Research Council  – Funding opportunities for frontier science, током којег ће др Бусто представити актуелне позиве у оквиру овог програма Хоризонт 2020 намењеног финансирању изузетних научних истраживања. Предавање је организовано је у сарадњи Института за физику у Београду и САНУ.

Само пре неколико дана у нашу земљу стигла је изузетна вестда је овај престижни грант освојила др Магдалена Ђорђевић, са Института за физику, добивши средства у зносу од 1.4 милиона евра за истраживаае кварк-глуонске плазме.

Тиме је Србија добила и другог ERC добитника, након што је 2014. године овај грант освојила др Софија Стефановић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Европски истраживачки савет (European Research Council, ERC) основан је 2007. године и од тада додељује један од најпрестижнјих грантова у Европи. Као саставни део програма Хоризонт 2020 Европске комисије, ERC грант се додељује појединачним истраживачима у три категорије: Starting, Consolidator и Advanced. 

подели