Центар за промоцију науке ће се од 23. до 25. септембра богатим програмом представити на Знанственом пикнику у Загребу

У Загребу се од 23. до 25. септембра одржава пети Знанствени пикник, а на њему ће учествовати и Центар за промоцију науке. Основна идеја ове научнопопуларне манифестације је прбилижавање науке и уметности на савремен и креативан начин пре свега младима, али и широј публици.

Овогодишњи Знанствени пикник се одржава у просторијама Јадран филма, а Центар за промоцију науке је припремио богат програм. 

Један од говорника на панелу „Задружно подузетништво – модел спајања знаности и господарства“, биће Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у. Том приликом биће речи о пројекту RRI Tools који се бави јачањем веза између науке, иновација и друштва. Центар за промоцију науке је један од 26 партнера на пројекту и координатор за пет земаља у региону – Хрватску, Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину и Србију.

Посетиоци Пикника ће имати прилику да виде ЦПН изложбу Спектри, посвећену свим видовима светлости. На изложби можете открити како се проверава исправност новчанице помоћу ултраљубичастог зрачења, како функционишу радио-антене и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.

Изложбу Спектри ће пратити предавање „Тко то тамо таласа?“ Бранимира Ацковића, координатора Програмског сектора ЦПН-а. Нека од питања на која ће ово предавање покушати да одговори су: Шта је заједничко за звук и светло и таласе на води? Како разликујемо гитару од клавира  и како уопште чујемо? Шта су то електромагнетни таласи и да ли постоје гравитациони?

Представљањем пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке Art & Science Александра Јованић и Добривоје Лале Ерић приближиће слушаоцима спој света неограничене и слободне уметности у сусрету са структуираним и чврстим системом савремене науке. Како то изгледа у пракси, посетиоци Пикника моћи ће да виде на изложеном раду уметнице Александре Јованић „Имагинарне мапе“.

Истражите више програм овогодишњег Знанственог пикника.

подели