У Петници обележена 35. годишњица почетка арехолошких истраживања локалитета 

У Истраживачкој станици Петница одржан је скуп “Археологија – 35 година откривања и учења прошлости“ посвећен јубилеју 35 година од почетак систематских архелошких истраживања локалитета Петница.

Овај скуп окупио је бивше петничке ђаке који су данас угледни научни радници. Учесници су се овом приликом подсетили истраживањима насеља испред Мале петничке пећине и почетака рада Школе археологије у Истраживачкој станици Петниц.

Скуп је представио досадашњи рад на археолошким истраживањима локалитета Петница и образованог рада са средњошколцима и студентима чији су резултати препознати у нашој земљи и широм света и на тај начин постали препознатљив глобални симбол наше земље.

Окупљене су поздравили, поред досадашњих руководилаца програма археологије Владимира Пецикозе, Жељка Јежа, Андреја Старовића, и више стручњака из водећих институција у нашој земљи: др Драгана Антоновић, Археолошки институт САНУ; мр Адам Црнобрња, Српско археолошко друштво, др Марко Јанковић, Филозофски факултет Београд, др Владимир Михаиловић, Филозофски факултет Нови Сад.

Жеља Петнице је била да се на овај начин прикаже специфичан начин рада и да се покаже пут којим се наставља у наредним годинама. Овај пут су заопчели, пре више од сто година, на овом подручју, Михаило Валтровић, Ђорђе Јовановић, Јован Цвијић, Јосиф Панчић, Љуба Павловић.

подели