Пета у низу ове недеље, Нобелова награда за мир додељена је Националном квартету за дијалог у Тунису за допринос у изградњи демократије

Често контроверзну Нобелову награду за мир, Норвешки Нобелов комитет је ове године доделио Националном квартету за дијалог у Тунису. Квартет је награђен за допринос у изградњи демократије након Јасмин револуције која је избила 2011. године. 

Јасмин револуцију су обележили бројни протести социјалне природе на којима је народ изражавао незадовољство због незапослености, цена хране, корупције и услова живота. Међутим, протести су убрзо прерасли у политичке и у њима је тражена смена режима. 

Како би се у Тунису успоставила демократија, у лето 2013. године је формиран Национални квартет за дијалог. Ово тело чине организације цивилног друштва – Лига за људска права, Ред адвоката, Удружење запослених и Уједињени синдикати. 

Чланови Норвешког Нобеловог комитета су саопштили да награда за мир припада Квартету зато што је у време политичких убистава и социјалних немира успоставио миран политички поредак и тиме спречио грађански рат. Рад ове четири организације је омогућио успостављање уставног система који становништву гарантује основна права.

Истражите више о Нобеловим наградама 2015.

Истражите више о Нобелу претходних година

 

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Нобел против нуклеарног оружја