Трећи по реду регионални хакерски конгрес BalcCon одржава се од 11. до 13. септембра у Новом Саду

У Новом Саду, од 11. до 13. септембра, у Музеју савремене уметности Војводине, одржаће се трећи по реду регионални хакерски конгрес BalCCon 2k15 – Third time’s a charm.

Организатор конгреса је новосадско удружење Линукс корисника, ЛУГоНС, и Wau Holland, фондација из Хамбурга. Основни циљ удружења је рад на бољитку друштва, подстицање коришћења GNU/Linux система, како у предузећима тако и код појединаца и ентузијаста. 

Програм конгреса обухвата бројне презентације, радионице, као и предавања из области безбедности рачунарских система, са посебним освртом на друштвено-политичке теме. На конгресу ће бити речи о заштити приватности на интернету, слободном софтверу, програмским језицима, развоју апликација, као и бројним другим областима. 

Током три дана конгреса, међу бројним предавачима је и Воја Антонић, чувени конструктор и творaц часописа „Рачунари у вашој кући“. Гости конгреса имаће прилику да заједно са њим направе своју конзолу за играње.

Један од бројних гостујућих предавача биће Петер Бубестингер, програмер у области дигиталне аудио-видео архиве од 2002. године, који има практично искуство у раду са архивама великих институција као што су аустријски Mediathek, РТВ Словеније , SRTC (Судан), Глас Вијетнама, Колос (Брисел), ОРФ, фонотека Национал (Мексико) итд.

Петер је тренутно главни програмер DVAProfession-а, решења за видео-дигитализацију архиве коришћењем слободног софтвера и слободног кода. Од 2008, члан је екипе Free Softvare Foundation Europe (FSFE) и тренутно координира њихове активности у Аустрији. Држаће предавање под називом FFmpeg’s FFV1 lossless video codec.

Листа предавача није коначна, али је можете пратити на овом линку

Више информација о програму, организацији, као и куповини улазница за конгрес, достуно је на страни конгреса

подели