У оквиру циклуса “Филозофиjа кроз Србиjу”, ЦПН организује предавање “Да ли живимо у Матриксу?”, у понедељак, 27. априла, у 13 часова, у свечаноj сали Прве крагуjевачке гимназиjе

У понедељак, 27. априла, у 13 часова, Центар за промоциjу науке организуjе прво предавање у оквиру циклуса “Филозофиjа кроз Србиjу”. Предавање ће се одржати у свечаноj сали Прве крагуjевачке гимназиjе.

Идеjа овог новог концепта ЦПН jесте да наjугледниjи филозофи новиjе генерациjе говоре о наjзначаjниjим филозофским темама и да укажу на њихову блиску везу са савременим животом.

Прво предавање одржаће проф. др Машан Богдановски са Филозофског факултета у Београду. Тема jе више него изазовна – “Да ли живимо у Матриксу?”. Професор Богдановски упознаће присутне са класичним проблемима сазнања, на коjе jе указано jош код Платона, античких скептика, Декарта и Барклиjа. Али, наjвећи део предавања биће посвећен савременим теориjама, и њиховом утицаjу на популарну културу и доживљаj свакодневице.

Тема предавања ниjе случаjно одабрана, с обзиром да jе филм “Матрикс” директно инспирисан утицаjним филозофским становиштима. Да ли jе реч о Платоновом “Миту о пећини” или о Декартовим “Медитациjама”, сазнаћете уколико у понедељак посетите Свечану салу Прве крагуjевачке гимназиjе. 

Циклус “Филозофиjа кроз Србиjу” настао је у оквиру акције ”ЦПН кроз Србију”, током које је научнопопуларни програм Центра за промоцију науке, у својим разним форматима, обишао преко десет градова Србије, а све током месеца априла.

 

подели