Током манифестације „Свет роботике“, гимназијалци у Чачку и Ваљеву имали су прилику да учествују на радионицама из роботике и сами направе свог робота

Valjevo_radionice3

17. октобра и 18. октобра, манифестација „Свет роботике“ обишла је гимназије у Чачку и Ваљеву.

Ову манифестацију организовала је група ЕТФ Роботикс са Одсека за сигнале и системе Електротехничког факултета у Београду, која је учествовала и у организацији изузетно успешне националне манифестације „Дани будућности: Роботика“ Центра за промоцију науке, током које је Београд посетио и робот АСИМО.

Две године касније, широм Србије, роботичари организују такмичења, изложбе и радионице, а роботика је постала једна од најчешћих тема свих научнопопуларних фестивала у земљи.

Једна таква акција била је и „Свет роботике“ у Чачку и Ваљеву.

Valjevo_predavanje1

Valjevo_predavanje

Током посете роботичара овим градовима, одржанa су предавања на тему „Роботи су међу нама“.

Након предавања, селекције ученика из поменутих школа су учествовале у радионици “Мој лего робот” током које су уз илустративна упутства и уз помоћ демонстратора са Електротехничког факултета у Београду направили и испрограмирали своје прве роботе.

По завршетку радионице тимови су добили задатак да самостално направе и испрограмирају робота скијаша са циљем да за што краће време стигне од старта до циља пролазећи кроз „капије“, где је непролазак кроз капију кажњаван додавањем времена.

Екипа победника – Гимназија Чачак на ткамичењу у Чачку, и Гмназија Шабац, ваљевски победник – на поклон су добили комплет Лего Миндсторм 8547.

Спонзор манифестације је ЕРСТЕ Банка, а Центар за промоцију науке, као један од партнера, подржао је манифестацију представљајући посетиоцима ЦПН изложбу о историји роботике.

Истражите више на сајту ЕТФ Роботикс

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви