Савет Европске јужне опсерваторије одобрио је почетак радова на E-ELT телескопу у Чилеу

Текст: Тијана Марковић

Европски изузетно велики телескоп (E-ELT, European Extremely Large Telescope), који ће снимати небо у блиско инфрацрвеном делу спектра, тренутно је у изградњи на врху Cerro Armazones планине у Атакама пустињи, у северном Чилеу.

Телескоп вредан око 1,055 милијарди евра, састојаће се од примарног огледала, пречника 39,3 m, и секундарног огледала, пречника 4,2 m и прикупљаће и до 15 пута више светлости него што су то до сада саграђени телескопи чинили. Првобитан план је био да његова конструкција садржи примарно огледало, чији је пречник 42 m, а секундарног 5,91 m. Међутим, ради смањивања трошкова, који би требало да буду око 1,275 милијарди евра, и ранијег завршетка изградње (у трајању од око 10-11 година), димензије су промењене.

Заштитна купола ће моћи у кратком временском периоду да промени оријентацију са једног на други објекат, што ће астрономима омогућити да што боље искористе време за посматрање ноћног неба. Телескоп ће бити опремљен и напредном адаптивном оптиком од пет огледала за корекцију турбулентне атмосфере, која ће допринети изузетном квалитету слике.

У дизајн су укључени разни научни инструменти, а главна конструкција тежиће око 2,8 тона.

Реализација пројекта, финансираног од стране ЕSO-а, почела је у јуну ове године, а завршетак радова прогнозира се за 2022. годину.

Научни циљеви у вези са E-ELT-ом су првенствено откривање и посматрање екстрасоларних планета (планете које орбитирају око других звезда). Ипак, циљ није само посматрање земљоликих маса и дрхтавог кретања звезда изазваног орбитирањем планета око њих, већ и њихово фотографисање и могућност карактеризације њихових атмосфера. Такође, телескоп би требало да може да фотографише и егзопланете сличне Земљи, чија је могућност постојања вероватна.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви