У Галерији Артгет КЦБ-а, у четвртак, 24. априла, у 20 часова, „Велика школа Љубише Рајића“ о образовању у Србији 

Трибина о образовању у Србији „Колико кошта знање“ одржаће се у Галерији Артгет у Културном центру Београда, у четвртак, 24. априла, у 20 часова. Ова трибина се одржава у оквиру форума „Велика школа Љубише Рајића“, а суорганизатор је Група за скандинавске језике и књижевности Филолошког факултета у Београду.

У тренутку када се Србија налази на прекретници транзиције, у времену либералног тржишта, неолиберализма, капитализма, приватизације, индустријализације, монетизовања знања, на овој трибини тема ће бити реално стање у области образовања код нас. Пре свега, шта студенти у образовном систему Србије добијају када из њега изађу, ко су они, како живе, одакле долазе, какве су им шансе и могућности.

Иако у званичној статистици нема података који указују на непосредну везу између материјалног статуса и високог образовања, посредни индикатори говоре да у породицама лошијег материјалног положаја има сразмерно мање студената него у породицама средњег и вишег статуса. Деце чији родитељи немају завршену средњу школу готово да нема међу студентима, показује студија затеченог стања урађена у оквиру пројекта „Једнак приступ за све“.

Нека од питања о којима ће бити реч су и материјални и социјални положај студената, однос образовног система и тржишта рада, нови талас одлива мозгова, као и да ли образовање у Србији данас омогућава прелаз из ниже у вишу класу и шта заправо значи кад се каже да је знање роба.

Учесници:

Слободан Цвејић, професор на Филозофском факултету у Београду

Горана Ђорић, координаторка пројекта „Једнак приступ за све“ – Темпус Србија

Татјана Стојић, Фондација за отворено друштво Србија

Бојана Селаковић, Грађанске иницијативе

Андреа Јовановић, студенткиња Филозофског факултета

Модератор:

Јована Глигоријевић

Истражите више о форуму „Велика школа Љубише Рајића“.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви