Руска ракета Сојуз понела је у орбиту нови сателит који би требало да нас заштити од природних катастрофа

Текст: Невена Грубач

Модерни човек jе измислио неброjено много начина да своj опстанак доведе у питање. У доба екстремних временских прилика и климатских промена, у свету у ком смо квалитет воде и ваздуха довели до критичних нивоа, а ресурсе исцрпли готово до краjњих граница, контрола елемената коjи чине животну средину стабилном jе од круциjалног значаjа за преживљавање људске врсте.

Судбина цивилизациjе jе у власти огромног броjа фактора. На неке од њих можемо снажно да утичемо, неке jедноставно узимамо здраво за готово не размишљаjући о дугорочним последицама, док су остали далеко ван нашег домашаjа. Донедавно, у последњу категориjу су спадале и природне катастрофе попут поплава, суша, вулканских ерупциjа и земљотреса. У наредним годинама и уз мало среће, ни ћудљива природа, ни сопствене лоше навике више неће успевати да нас ухвате неспремне.

Нови поглед на планету

Коперникус jе систем за надгледање наше планете и представља комплексну мрежу коjу чине сателити у орбити, земаљске станице, сензори у водама и ваздуху. Процесуирани, подаци коjе добиjемо од Коперникуса даjу нам реалну слику о стању у коjем се налази наша животна средина, али и о сигурносним питањима. Области коjе анализира су земља, вода, атмосфера, климатске промене, менаџмент у хитним ситуациjама и безбедност.

Нова мисиjа Коперникус програма зове се Сентинел. Први од планираних пет сателита лансиран jе у Земљину орбиту, где ће уз помоћ радара снимати и мапирати површину планете и на таj начин створити наjпрецизниjи и наjдетаљниjи приказ нашег света коjи смо икад поседовали. Преостале летелице ће се придружити свом претходнику у наредних пет година.

У тренутку у ком буде у потпуности оперативна, мисиjа Сентинел ће на Земљу у току jедног дана слати око осам терабаjта података. Њиховом даљом анализом доћи ћемо до изузетно важних информациjа о тренутном стању воде, ваздуха и атмосфере.

Свевидећи сателит

Контрола елемената животне средине неће бити jедино чиме ће се Сентинел бавити. Он ће надгледати, између осталог, линиjе поморског саобраћаjа ради контроле загађења, пратиће стање глечера, крчење шума и учинак производње пиринча. Сентинел ће моћи да нам покаже детаљне размере поплава, а уз помоћ њега ћемо моћи прецизно да проценимо инфраструктурну штету насталу након земљотреса.

Подаци ће стизати за Земљу брже него досад, захваљуjући новоj ласерскоj технологиjу развиjеноj од стране немачких инжењера. У случаjу природне катастрофе, мање времена потребног за слање података може значити мање изгубљених живота.

Чему ће све служити Сентинел:

  • Праћење поплава и прогнозирање надолазећих поплава
  • Детаљни извештаjи након земљотреса и процењивање критичних делова за надолазеће потресе
  • Слање података ласерском техником на Земљу у реалном времену
  • Праћење климатских промена
  • Детаљан увид у квалитет ваздуха и воде на читавоj планети
  • Прецизни снимци копнене и водене масе на Земљи коjи неће зависити од временских услова
  • Праћење поморског саобраћаjа
  • Праћење сезонских промена у вегетациjи

Први од лансираних сателита, Сентинел-1а, радиће у унапред програмираном моду, и дању и ноћу, и с обзиром на то да ће за снимање користити радар, његови снимци неће зависити од временских прилика. Наредне године ће му се придружити Сентинел-1б и принцип парних летелица ће се наставити током траjања читаве мисиjе. Када се учини да су постоjећи сателити дотраjали, замениће их Сентинел-1ц и 1д. На оваj начин, Коперникус ће се постарати за редовно, неометано, дугорочно снабдевање жељеним подацима.

Главни корисници Коперникуса су институциjе коjе се баве формирањем процедура и закона о животноj средини, као и доносиоци одлука у критичним ситуациjама попут природних катастрофа и хуманитарних криза. Пошто jе Коперникус други наjвећи свемирски проjекат Европске униjе, постоjе очекивања да ће он постати средство коjе ће помоћи осмишљавање и примену политике у вези са квалитетом ваздуха, праћењем одлагања отпада и сличних еколошких проблема.

подели